Discord erişim engeli son dönemlerde ülkemizde büyük bir gündem oldu. İstismar iddiaları ile ilgili suçlamalarda Discord’da bir çok tehlikeli grubun yer aldığı söyleniyor. Bundan dolayı kullanıcılar Discord kapanacak mı, şeklinde sorular sormaya başladı. Sorunun yanıtı da Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan geldi. Bu tehlikeli grupların da temizlenmesi ve bu hareketlerine devam etmemesi için Discord Türkiye’de engellendi.
İçerikler
Discord’a Erişim Engeli Sebebi?
Son günlerde gündemde olan Discord kapandı mı, sorusu birçok kullanıcı tarafından aratıldı. 9 Ekim Çarşamba günü erken saatlerde uygulama erişime engellendi. Discord’un kapatılma nedeni ise birçok kişi tarafından merak edildi. Discord ve Telegram uygulamaları üzerinden bazı gruplar reşit olmayan kız çocuklarına tehdit ve şantaj iddiası yapıldığı iddia edildi. Aynı zamanda kızların taciz edildiği iddiası da erişim engelini gündeme getirdi. Gündeme gelen bu konu sonucunda Adalet Bakanı Yılmaz Tunç açıklama yaptı ve uygulama erişime kapatıldı.
Discord Kapandı Mı ve Kapanacak Mı?
Discord uygulamasına 9 Ekim Çarşamba günü Türkiye’de erişim engeli getirildi. Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği kararı ile birlikte Discord uygulaması engellendi. Konu hakkında Adalet Bakanı Yılmaz Tunç açıklamalarda bulundu. Sayın Tunç açıklamada “Bazı sosyal ağ sağlayıcılarında ve internet sayfalarında suç teşkil eden içeriklerle ilgili Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından adli soruşturmalar başlatılmıştır.” şeklinde konuştu.
Discord Ne Kadar Süre Kapalı Kalacak?
Discord’un ne zaman açılacağı hakkında resmi açıklama yetkililerden henüz gelmedi. Adalet Bakanı Tunç, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda “Geleceğimizin teminatı gençlerimizi ve çocuklarımızı sosyal medyanın ve internetin suç teşkil eden zararlı yayınlarından korumakta kararlıyız.” şeklinde açıklamalarda bulundu. Discord ve buna benzer uygulamalar son zamanlarda kadına yönelik şiddet ve kadın cinayeti haberlerinin ardından dikkat çekmeye başladı. Discord uygulamasının ne kadar süre kapalı kalacağı ile ilgili bilgi ise bulunmuyor.
Discord’a Nasıl Üye Olunur?
Discord’a üye olmak oldukça kolay bir işlemdir. Kayıt işlemlerini Discord’un web sitesinden yapabilirsiniz. Uygulamaya kaydolmak için şu adımları izleyebilirsiniz:
- Discord’un resmi web sitesine girin.
- Sitede Kaydol butonuna basın.
- E-posta ve şifre bilgilerinizi girdikten sonra ilerleyin.
- Doğrulama işlemlerini yaptıktan sonra Discord hesabınız kullanıma açılır.
Yukarıdaki işlemleri yaptıktan sonra Discord’a kolayca kaydolabilirsiniz. Ülkemizde Discord kapandığı için şu anda uygulamaya giremeyebilirsiniz. Ancak ilerleyen dönemlerde Discord tekrar kullanıma açıldığında bu işlemleri uygulayarak Discord’a kaydolabilirsiniz.
En İyi Discord Benzeri Uygulamalar
Discord uygulamasına erişim engeli getirildikten sonra ülkemizde birçok kullanıcı Discord benzeri uygulamaları araştırmaya başladı. Mesajlaşma, sesli ve görüntülü konuşma imkanı sunan alternatif uygulamalar oldukça popülerlik kazandı. Kullanıcıların tercih ettiği en iyi Discord benzeri uygulamalar şu şekildedir:
- StoryPrompt
- Slack
- TeamsSpeak
- Chanty
- Mumble
- Skype
- Microsoft Teams
- Telegram
Yukarıda yer alan uygulamaları kullanarak Discord’un ülkemizde engelli olduğu dönemde alternatiflerden faydalanabilirsiniz.
StoryPrompt
StoryPrompt genel olarak video üzerinde çalışan bir iletişim platformudur. Discord genel olarak yazılı ve sesli sohbete odaklanırken burada daha farklı bir yaklaşım sergilenmektedir. Farklı gruplar ve kişiler için video mesaj gönderme imkanı uygulamada yer alıyor. Bu şekilde kullanıcılar zaman farklı olmadan birbirleriyle konuşabiliyor. Aynı zamanda uygulama içerisinde markalı video içerik oluşturma olanağı da yer almaktadır. Genel olarak içerik üreticileri ve video odaklı topluluklar tarafından kullanılmaktadır. Uygulama ücretsiz olup gelişmiş seçenekleri kullanmak istediğinizde ücretli paketler bulunmaktadır.
Slack
Slack, iş yeri ve profesyonel topluluklar için güçlü bir uygulamadır. Discord ile benzer olarak kanallar şeklinde iletişim sağlanmaktadır. Ancak Discord’un daha profesyonel halidir. Platform içerisinde ekipler arası işbirliği çok daha kolay bir şekilde yapılabilir. Aynı zamanda projelerinizin yönetimini düzenli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Google Drive ve Zoom gibi uygulamalarla uyum içerisinde çalışmaktadır. Genel olarak profesyonel topluluklar tarafından tercih edilmektedir. Fiyatlandırma olarak ücretsizdir. Ancak ileri seviye özelliklere sahip olmak için de ücretli planlardan faydalanabilirsiniz.
TeamSpeak
TeamSpeak, e-spor ve oyuncular için tasarlanmış sesli iletişim platformlarından bir tanesidir. Discord’dan farklı olarak düşük gecikme süresi ve yüksek güvenlik sunmaktadır. Bundan dolayı profesyonel turnuvalarda sıklıkla kullanılmaktadır. Arka plan gürültüsü azaltma gibi çeşitli özellikleri ile birlikte oyuncular için optimize edilmiştir. Bu avantajlar sayesinde oyun sırasında kesintisiz bir iletişim sağlanmaktadır. TeamSpeak üzerinde kendi sunucunuzu açmak istediğinizde belli bir ücret ödemeniz gerekmektedir. Ancak diğer işlemler için ücretsiz bir şekilde uygulamadan faydalanabilirsiniz.
Chanty
Chanty, uzaktan çalışan ekipler için özel olarak tasarlanmış bir iletişim platformudur. 4K konferans yapabilme, ekran paylaşma ve görev yönetimi gibi özellikler sayesinde Discord benzeri uygulamalar listesinde yer almaktadır. Platform içerisinde mesajları göreve dönüştürebilir ve iş akışlarını takip edebilirsiniz. Bu sayede işyeri verimliliğinizi arttırabilirsiniz. Gelişmiş özellikler için ücretli planlar sunulmasına rağmen temel özellikleri ücretsiz bir şekilde kullanabilirsiniz.
Mumble
Mumble, yüksek ses kalitesi ve düşük gecikme sunan açık kaynaklı iletişim uygulamalarından bir tanesidir. Discord ile kıyaslandığında çok daha fazla özelleştirme seçeneği sunmaktadır. Aynı zamanda güvenlik anlamında da çok daha gelişmiş seçenekler sunuyor. Yüksek katılımlı sesli sohbetlerde aynı anda görüşme imkanına sahip olabilirsiniz. Uygulama tamamen ücretsizdir ve genel olarak yüksek katılımlı sohbet toplulukları tarafından tercih edilmektedir.
Skype
Skype, ülkemizde Discord büyümeden önce en sık kullanılan iletişim platformlarından bir tanesiydi. Hatta günümüzde bile Discord’u tercih etmeyip Skype kullanan milyonlarca kullanıcı bulunmaktadır. Topluluk yönetimi ve organizasyon açısından daha sınırlı özelliklere sahiptir. Birebir görüşmeler için oldukça iyi bir alternatiftir. Ekran paylaşımı gibi çeşitli özellikleri de birçok kullanıcının ilgisini çekmektedir. Skype tamamen ücretsiz olarak kullanılmaktadır.
Microsoft Teams
Microsoft Teams, iş yerleri ve eğitim alanında sıkça kullanılan bir iletişim platformudur. Office 365 ile entegre ettikten sonra projelerinizi kolayca yönetebilir ve dosya paylaşımları yapabilirsiniz. Teams, Discord’a kıyasla çok daha kurumsal ve profesyonel olarak gözükmektedir. Gelişmiş özellikler ücretli olsa da ücretsiz bir şekilde de uygulamayı kullanabilirsiniz. Genel olarak eğitim kurumları ve iş yerlerinde tercih edilmektedir.
Telegram
Telegram şifreleme özellikleri ile bilinen mesajlaşma platformlarından bir tanesidir. Discord’a göre çok daha fazla gizlilik ve güvenlik özellikleri sunmaktadır. Grup sohbetleri ve dosya paylaşımı konusunda oldukça gelişmiştir. Büyük grupları yönetme konusunda Discord’a oldukça benzerdir. 200.000 kişiye kadar grup sohbeti imkanı bulunmaktadır. Aynı zamanda 4GB’a kadar dosya paylaşım şansınız vardır. Uygulama tamamen ücretsizdir. Genel olarak gizliliği ön planda olan kişiler tarafından tercih edilmektedir.
SSS:
Discord Erişim Engeli Ne Kadar Sürecek?
Discord erişim engelinin ne kadar süreceği hakkında yetkililerden bir açıklama henüz gelmedi. Ancak ilerleyen günlerde erişim engelinin kaldırılacağı düşünülmektedir.
Discord Neden Kapandı?
Discord son zamanlarda ülkemizde yaşanan kadına şiddet ve taciz iddiaları ile birlikte Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un açıklamaları sonrasında yasaklandı.
Discord Benzeri Uygulamalar Nelerdir?
Discord'a ülkemizde erişim engeli getirildikten sonra kullanıcılar Discord benzeri uygulamaları araştırmaya başladı. Skype, TeamSpeak, Microsoft Teams gibi uygulamalar Discord ile neredeyse aynı işlevleri görmektedir.