Yaşam Tarzı

Sosyal Medyada Stalk Ne Demek?

Sosyal medya araçlarını gün içinde hemen hemen herkes kullanmaktadır. Günlük bir parçamız haline gelen sosyal medya platformları ile sık sık günlük yaşantımızı, gittiğimiz yerleri paylaşıyor, arkadaşlarımız ile iletişim kuruyoruz. Bu sayede gündemi yakından takip ediyoruz. Sosyal medya kullanımı arttıkça kullanıcılar birbirlerini buradan takip ediyor. Birbirlerini takip etmeyen ancak sosyal medyada ne paylaştığını merak eden kullanıcılar ise çözümü stalk yapmakta buluyor. Hal böyle olunca stalk yapmak kelimesi en çok duyduğumuz sosyal medya tabirleri arasına girmiş bulunmaktadır. Gelelim sosyal medyada stalk ne demek konusuna?

Stalk Ne Demek?

Stalk yapmak gün geçtikçe yaygın hale gelmiştir. Kullanıcıların en çok merak ettiği konulardan birisi haline gelen stalk ne demek? Gelelim bu sorunun cevabına. “Stalk” kelimesi, İngilizce kökenli bir kelimedir. Türkçe tabiri ile “gizlice takip etmek” anlamına gelmektedir. Sosyal medyada stalk yapmak, bir kişinin profili ve paylaşımları hakkında bilgi toplamak amacıyla kullanıcının hesabını sürekli olarak incelemek anlamına gelmektedir. Bu eylem genellikle gizli şekilde yapılır ve kişinin haberi olmadan gerçekleştirilir. Stalk, sadece sosyal medya hesaplarını değil aynı zamanda kişinin internetteki diğer izlerini de takip etmek anlamına gelebilir. 

Hemen hemen herkes en az bir kere stalk yapmıştır. Yapmadım diyen kullanıcılar muhtemelen stalk kelimesinin tam olarak hangi anlama geldiğini bilmiyor olabilirler. Sosyal medyada kullanıcıları takipleşmediği ancak merak ettikleri kişileri, ünlüleri, firma sahiplerini, sporcuları sosyal medya hesaplarından en az bir kere incelemiştir.  

Stalk Yapmak Nasıl Anlaşılır?

Stalk yapmak gizli yapıldığından dolayı kullanıcıların bu durumu fark etmesi oldukça zordur ancak burum bazı durumlarda anlaşılabilir. Bu durumu anlamanın bazı yolları vardır. Stalk yapmak nasıl anlaşılır? Şimdi size ileteceğimiz tüyolarla birileri sizin profilinizi stalk yapıyor mu anlayabilirsiniz.

  • Eğer birileri sizin eski paylaşımlarınıza yorum yapıyor veya beğeniyorsa, bu kişinin profilinizi detaylı bir şekilde incelediğini anlayabilirsiniz. Eski paylaşımlarınız Instagram akışında gerilerde kalacağından eski içeriklerinizin görünmesi için ancak profilinize girilmesi gerekiyor.
  • Bazı sosyal medya platformları profilinizi kimin ziyaret ettiğini size bildirir. Eğer belirli bir kişi sürekli olarak profilinizi ziyaret ediyorsa sizi stalkladığı anlamına gelir.
  • Sahte veya anonim hesaplardan paylaşımlarınıza beğeni ya da yorum geliyorsa bu kişiler kimliklerinin ortaya çıkmasını istemedikleri için hesabınızı stalk yapmış oluyorlar.

Bazı kullanıcılar stalk yaparken kendilerini ele veriyorlar. Stalk yaparken profili yanlışlıkla takip edebiliyor ya da gönderilerini beğenebiliyorlar. Bu durumda stalk yaptıkları kullanıcıya bildirim gittiğinden bu durum ortaya çıkıyor. Yazımızın devamında stalk nasıl yapılır konusunda sizlere bilgi vereceğiz.

Stalk Nasıl Yapılır?

stalk ne demek

Stalk yapmak, kullanıcılar tarafından çeşitli nedenlerle yapılabiliyor. Bazı kullanıcılar eski sevgililerini veya arkadaşlarını takip etmek isterken, bazıları ise merak ettikleri ünlülerin hayatlarını daha yakından gözlemlemek isteyebilir. Bu durumda stalk yaparlar. Stalk yapmanın en yaygın yollarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

  • Bir kişinin Facebook, Instagram, Twitter gibi sosyal medya hesaplarını detaylı bir şekilde incelemek, stalk yapmanın en yaygın yollarından biridir. Paylaşılan fotoğraflar, videolar, yorumlar ve beğeniler, kişinin hayatı hakkında size detaylı bilgi verecektir.
  • LinkedIn sosyal medya platformundan kullanıcının adını soyadını yazarak kariyer adımlarını öğrenebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken konu LinkedIn’de profile kimlerin baktığı göründüğü için ayarlarınızdan hesabınızın profil görüntüleme seçeneklerini değiştirmeniz gerekiyor. 
  • Bir kişinin ismini Google’da aratarak hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Bu arama, kişinin sosyal medya hesapları, blog yazıları, haber makaleleri ve diğer dijital izlerini ortaya çıkarabilir.

Stalk mı Stolk mu?

Sosyal medya kullanımının artmasıyla birlikte, stalk terimi sıkça duyulmaya başlanmıştır. Bu terim bazen yanlış telaffuz edilerek “stolk” şeklinde de kullanılabilmektedir. Doğru olan telaffuz “stalk” şeklindedir. “Stalk” kelimesinin kökeni ingilizcedir ve “gizlice takip etmek” anlamına gelmektedir. “Stolk” ise bu kelimenin yanlış bir telaffuzudur.

Instagram Takipçi Satın Al paketlerimiz ile işletmenizi öne çıkartın.

Stalk yapmak, sosyal medyada bir kişinin profilini ve aktivitelerini gizlice takip etmek anlamına gelir. Stalk çeşitli nedenlerle yapılabilir ve genellikle gizli şekilde yapılır. Sosyal medya hesaplarından stalk yapabilmek için kullanıcının hesabının herkese açık hesap olması gerekiyor. Aksi durumda profil bilgilerine, fotoğraflarına, videolarına ulaşamazsınız.

Hilal

Her konuda kapsamlı ve güvenilir içerikler üretmek için çaba gösteriyoruz. Sitemizde sosyal medya, teknoloji, nasıl kullanılır ve daha birçok konuda zengin içeriklere ulaşabilirsiniz.
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu