Genel

TikTok Hangi Ülkelerde Yasak?

TikTok, kısa videoların oluşturulduğu ve paylaşıldığı bir sosyal medya platformudur. 2016 yılında ByteDance isimli bir Çinli firma tarafından kullanıcılara sunulmuştu. Dünyada hızlı bir popülerliğe ulaşan TikTok, milyonlarca kullanıcıya ulaşmayı başardı. Büyük bir başarı hikayesine sahip bu platformun ülkemizde yasaklanması son günlerde gündemde. Bazı ülkelerde çoktan yasaklanan TikTok, ülkemizdeki içerik üreticilerini de kapanma tehlikesinden dolayı korkutuyor.

TikTok Hangi Ülkelerde Yasaklandı?

tiktok hangi ülke

TikTok, milyonlarca kullanıcısı bulunan bir uygulamadır. Bu kullanıcılar dünyanın birçok ülkesinden uygulamaya girmektedir. Ancak bazı ülkeler TikTok’u tehlikeli bulduğu için uygulamaya erişim kısıtlaması getirmektedir. TikTok’un yasaklandığı ülkeler arasında şunlar örnek gösterilebilir:

  • Hindistan
  • Amerika Birleşik Devletleri
  • Kanada
  • Tayvan
  • Avrupa Birliği
  • Birleşik Krallık
  • Endonezya

Yukarıda yer alan ülkeler TikTok’un yasaklandığı ülkeler arasındadır. Bu ülkeler hem siyasi nedenlerden dolayı hem de uygulamanın insanlar için tehlike oluşturabileceğini düşündüğü için TikTok’u yasaklamıştır.

Hindistan

TikTok, Hindistan’da 2020 yılında ilk defa yasaklanmıştır. Bu ilk yasaklama yalnızca kısmi bir yasaklamaydı. Ancak 2021 yılında ise kalıcı bir hale getirilmiştir. Yasak kararının asıl sebebi ise oldukça trajiktir. Himalayalar’da Çin ordusu ile girilen bir çatışmada 20 Hint askerinin öldürülmesinden sonra uygulamaya yasak getirilmiştir. Hindistan bu olayın sonrasında TikTok’un da içerisinde bulunduğu 50’den fazla uygulamaya yasak getirmiştir.

Amerika Birleşik Devletleri

2020 yılında şirket ile aralarında anlaşmazlık yaşandığından dolayı Trump yönetimi, TikTok’u indirmenin yasaklanması için adımlar atmıştı. Ancak bu yasaklama girişimi mahkeme kararı ile birlikte olumsuz sonuçlanmıştır. Sonraki dönemde ise Biden yönetimi ve şirket arasındaki gerilim sürmeye devam etti. Bu gerilim sonucunda da Beyaz Saray, geçtiğimiz aylarda bütün hükümet kurumlarına 30 gün içerisinde tüm hükümet bağlantılı telefondan silinmesi kararını aldı.

Kanada

Amerika Birleşik Devleti’nin geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamalardan bir süre sonra Kanada da bütün hükümet bağlantılı telefonlarda TikTok uygulamasını yasakladı. Kanada hükümeti TikTok’un yasakla ilgili sunduğu gerekçeler “TikTok’un kabul edilemez bir mahremiyet ve güvenlik riski bulunmaktadır.” şeklindedir.

Tayvan

Tayvan’da Aralık ayında TikTok’u  hükümet bağlantılı telefonlarda yasaklanmıştı. Tayvan, Pekin ile birlikte yaşadığı anlaşmazlıklar sebebi ile ülke genelinde bir erişim engeli getirilmesi düşünülüyor. Hindistan’da yasaklanan TikTok’u inceleyen kişiler, yasağın sonuçlarına göre herhangi bir somut veri elde edemediler. Uygulamaya yasak gelse bile çoğu kullanıcının da yasakların etrafından dolaşacağı düşünülüyor. VPN uygulamalarını kullanmak buna örnek olarak gösterilebilir.

Avrupa Birliği

Avrupa Parlomentosu, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği Konseyi’nin çalışanları için TikTok kullanmayı yasakladı. Yasağın gerekçesi olarak siber güvenlik tehdidi ve bu saldırılardan koruma çabası gösterildi.

Birleşik Krallık

Britanya hükümeti mart ayında hükümetle bağlantılı olan cihazlardan TikTok uygulamasının silinmesi emrini vermiştir. Yetkiler bu kararın doğru bir karar olduğunu açıklamıştır. Hassas hükümet bilgilerinin en önemli öncelik olduğu ifade edilmiştir.

Endonezya

Endonezya’da TikTok’un yasaklanması diğer yasaklamalarla kıyaslandığında çok daha farklıdır. 2018 yılında yasaklanan uygulama için uygunsuz içerik, pornografi ve kutsallara hakaret gibi nedenler ortaya atıldı. Uygulama sansür uygulamaya başladıktan sonra da bu yasak bir hafta içerisinde kaldırıldı.

TikTok Türkiye’de Kapanacak mı?

tiktok türkiye

Türkiye’de Instagram kapandıktan sonra kullanıcılar TikTok’un da kapanıp kapanmayacağını merak etmektedir. Instagram’ın da yasaklanması üzerine bütün hedefler TikTok’u göstermeye başladı. TikTok’a yönelik yasaklama iddiaları sürmeye devam etmektedir. Yetkililer, uygulamanın siber güvenlik ve toplumsal değerlere zarar verdiğini düşünmektedir. Ancak henüz TikTok’un kapanıp kapanmayacağı konusunda herhangi bir kesin karara varılmış değildir.

TikTok Neden Kapanacak?

tiktok neden kapanacak

TikTok’un veri toplama politikaları, kullanıcıların verilerini kötü amaçlı kullanma konusunda yetkililerin şüpheleri bulunuyor. Ülkemizde ve dünyada genel olarak TikTok’a olan güven oldukça azalmıştır. Ulusal güvenlik riskinden dolayı TikTok’a bir yasaklama getirilme söylentileri de ortaya çıkmıştır. Özellikle de Instagram’ın ülkemizde yasaklanmasından sonra TikTok sıradaki hedef haline gelmiştir.

Güvenlik risklerinin yanı sıra uygulamanın; ahlaki değerlere aykırı, müstehcen ve nefret söylemi gibi sorunların da yasaklanmasını etkileyeceği düşünülüyor. Uygulamanın genç bir kullanıcı kitlesi bulunduğundan dolayı da çocukların psikolojik sağlığı da etkilenebilir.

Hilal

Her konuda kapsamlı ve güvenilir içerikler üretmek için çaba gösteriyoruz. Sitemizde sosyal medya, teknoloji, nasıl kullanılır ve daha birçok konuda zengin içeriklere ulaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu