GenelTwitch

Twitch Yeni Özellikleriyle TikTok’a Dönüşüyor!

Dünyanın en popüler yayın platformlarından birine dönüşen Twitch, story ve keşfet bölümleri dahil olmak üzere birçok özelliğini aktif ediyor. Platform tarafından ayrıca TikTok ile sağlanacak entegrasyon da yapısal birçok değişiklik yaşamasına neden olmuştur. Twitch Türkiye faaliyetleri ile de TikTok entegrasyonu sonrasında faaliyet alanını çok daha geniş bir alana ulaştırmayı hedefliyor.

Kısa süre önce TwitchCon etkinliğinde duyurulan yeni özellikler kapsamında, Twitch platformunun çok daha interaktif bir yer haline gelmesi için yeni özellikler eklenmesini destekliyor. TikTok ve Twitch’de görmeye alışık olduğumuz keşfet ve hikayeler kısmı ise en dikkat çeken özellikler arasında yer alıyor.  

Twitch Nedir?

Twitch, e-spor ve video oyunu odaklı bir canlı yayın platformu olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde popüler bir sosyal medya platformu olarak da tanımlanmaktadır. 2011 Haziran ayında Justin Kan ve Emmet Shear tarafından kurulan platform kısa sürede çok geniş kitlelere ulaşmayı başarmıştır. 2014 yılının Eylül ayında Amazon tarafından 1 milyar dolara yakın bir fiyata satın alınarak el değiştirmiştir.

Twitch platformu özellikle oyunların gerçek zamanlı izlenmesi için tasarlanmış bir uygulama olarak dikkat çemiştir. E-sporu gelişmesinde de katkıları bulunmaktadır. Bireysel oyuncular, takım oyunları ve sohbetler ve diğer pek çok farklı konuda yayıncılar platform üzerinden içerik üretmektedir. Twitch tv üzerinden günümüzde çok sayıda canlı yayın gerçekleştirilmektedir.

Twitch Hesabı Nasıl Oluşturulur?

Twitch hesabı oluşturma adımları son derece kolaydır. Diğer birçok sosyal medya platformuna üye olurken takip edilen işlemler ile benzerlik göstermektedir. Kayıt formunu doldurduktan sonra hesap oluşturulabilmektedir. Masaüstü veya mobil üzerinden hesap oluşturma işlemlerinin yapılması mümkündür.

Masaüstünden Twitch hesabı oluşturma adımları kısaca şöyledir:

  • ‘’twitch.tv’’ adresinden sağ üst köşedeki ‘’Kaydol’’ butonuna tıklanır.
  • Açılan ekrandan kayıt formu eksiksiz ve doğru şekilde doldurulur.
  • Kullanıcı adı ve şifre belirleme adımlarının ardından işlem onayları verilerek hesap oluşturulur.

Hesap onayı sonrasında kullanıcıların Twitch hesaplarına erişim sağlamaları mümkündür. Mobilden Twitch hesabı oluşturmak isteyen kullanıcıların mobil uygulamayı cihazlarına indirdikten sonra benzer adımları takip ederek kayıt olmaları mümkündür.

Twitch Nasıl Kullanılır?

Twitch platformu kullanıcı dostu arayüzü sayesinde kolayca kullanılabilmektedir. İlk olarak kullanıcıların aktif bir Twitch hesabı olması veya yeni hesap oluşturmaları gerekiyor. Bu adımın ardından Twitch istemcisini kurmanız gerekecektir. Yayınları izlemenizi ve yayın açmanızı Twitch platformu üzerinden indireceğiniz bu istemci ile gerçekleştirebilirsiniz.

Twitch yayın yapan kanalları takip etmeye başlayacak aktif bir yayın olduğunda bu yayınlara katılabilirsiniz. Kendi Twitch canlı yayınınızı yapmak istediğiniz ise hesabınızı doğrulamış olmanız gerekecektir. Twitch istemcisi üzerinden ‘’Go Live’’ seçeneği ile canlı yayın açılması mümkündür.

Sohbet ve etkileşimlerin yanı sıra VOD izleme özelliği de sunmaktadır. Bu sayede sadece canlı yayınlar değil, kaydedilmiş yayınlar da takip edilebilmektedir. Twitch Prime ve diğer özellikleri ile son dönemde pek çok yenilikçi özelliğini de devreye sokmuştur.

Twitch’te Yayın İzlemek Paralı Mı?

Twitch’te yayın izlemek sanıldığının aksine ücretli değildir. Ancak yayın izlerken etkileşimde bulunmak ve bazı özellikleri kullanmak için abone olmanız gerekecektir. Kanallara abone olmanız durumunda farklı miktarda ödemeler yapmanız gerekecektir. Bu abonelikler ile bazı özel haklara sahip olmanız mümkündür.

Yayıncının isteği üzerinde oluşturulan gruplara rahat bir şekilde erişim sağlanması mümkündür. Çoğu özellik ücretli olarak aktif kullanılacağı için belirli miktarda ödeme yapmak ve bağışlarda bulunmak da gerekebilir. Twitch giriş işlemleri için hesap oluşturmanız ve ardından hesabınızı onayladıktan sonra yayınları izlemeye başlamanız mümkündür.  

Twitch’te Kimler Yayın Açabilir?

Twitch’te isteyen herkes yayın açabiliyor. Ancak bunun için bazı koşulların oluşması gerekmektedir. İlk aşamada Twitch hesabı açılması gerekiyor. Sonrasında ise canlı yayın uygulaması indirme ve ayarlarını belirleme işlemlerini yapmanız gerekecektir. Yayın için ayrıca iyi bir ekipmana da sahip olmanız elzemdir.

Kanalınızı kişiselleştirerek sizi keşfeden izleyicilerin kim olduğunu görmeniz de mümkündür. Ses ve görüntü kurulumunun optimize edilmesi ve içeriğin yayına hazır hale getirilmesi için gerekli ayarlamaların yapılması gerekecektir. Tüm aşamaların tamamlanmasının ardından Twitch canlı yayın açma işlemleri kolayca yapılabilir.

Twitch Üzerinden Nasıl Para Kazanılır?

Twitch üzerinden para kazanma işlemleri için farklı metotlar bulunuyor. İlk yöntem Twitch yayınlarınızı izleyen kişilerden gelecek bağışlardır. İzleyiciler sizin yayınlarınıza katıldığında eğer yayını beğenirlerse size farklı miktarda bağışlarda bulunabilirler. İzlenme sayınız ne kadar yüksek olursa o kadar çok para kazanma ve bağış alma şansınız da yükselecektir.

Twitch üzerinden para kazanmak için diğer önemli bir yöntem ise reklam, iş birlikleri ve sponsorluk anlaşmalarıdır. İzlenme sayılarınız ve etkileşiminizin yüksek olması halinde markalar sizinle iletişim kurmak isteyecektir. Çoğu Twitch yayıncısı bu tür anlaşmalar sonrasında iyi bir gelir elde etmektedir.

Diğer bir seçenek ise Twitch ile ortaklık kurmaktır. Belirlenen şartları sağlayan kullanıcıların Twitch ortaklığı kurarak da para kazanma imkanından faydalanması sağlanır.

Twitch Ortaklığı Nasıl Kurulur?

Twitch ortaklığı ya da diğer bir ifadeyle Twitch Partner Programı, oyundan müziğe, sanattan yemeğe kadar birçok farklı kategoride içerikler oluşturan yayıncıların yeterli büyüklükte izleyici kitlesine ulaşmaları halinde programa katılabilmektedir.

Gelir elde etmek için kısaca şu yöntemler öne çıkar:

  • Kanal Abonelikleri ve İfadeler
  • Bitler
  • Reklamlar

Twitch ile ortaklık kurmak için en az 5.000 aboneye ulaşmak gerekiyor. Bu aboneliklerden daha sonra izleyici kitlesi oluşturulması gerekiyor. Onay verilmesi halinde ‘’subscriber’’ butonu ile 4 – 5 dolarlık bir ücret ile abonelikler aktif olacaktır. Bu kapsamda Twitch tarafından 1,2 – 1.5 dolar aralığında bir para ödemesi yapılmaktadır. Twitch ortaklığı bu yönüyle avantajlı bir gelir elde etme yöntemi olarak değerlendirilebilir.

Twitch’in Hangi Özellikleri TikTok’a Benziyor?

Dijital platformlar ve sosyal medya uygulamaları arasında TikTok ve Instagram’ın şu an için kurduğu hakimiyet birçok platformun da değişmesine neden oldu. Twitch ise bazı özellikleri ile TikTok gibi platformların özelliklerini sunmaya devam ediyor. Öte yandan Twitch tarafından TikTok ve YouTube Shorts için video hazırlama süreçleri de kolaylaştırılacak. Clip Editor gibi araçlar da fayda sağlıyor.

Hikayeler ve keşfet gibi kısımların yer almaya başlamasının ardından Twitch’in de TikTok ile benzerlikleri artırılmıştır. Ayrıca içerik oluşturucuları tarafından hikayelerin görünürlükleri gizlenebiliyor. İsterlerse sadece takipçileri veya aboneleri ile bu hikayelerin görünürlüklerini kısıtlama olanakları da elde edecekler. Bu sayede abone olmak daha fazla önem kazanacak.

SosyalDigital’in Twitch Hizmetleriyle Tanışın!

Twitch gibi önde gelen sosyal medya ve yayın platformlarında rekabet oldukça yüksektir. Bu tür platformları kullanarak fenomen olmak veya gelir elde etmek isteyen kullanıcıların ise mutlaka doğru sosyal medya ve dijital pazarlama stratejileri ile ilerlemeleri gerecektir.

SosyalDigital sizin için Twitch dahil diğer pek çok sosyal medya platformunda hesabınızı büyütmenize destek sunar.

Profesyonel sosyal medya çözümlerimizi tercih ederek Twitch platformunda da daha fazla izlenmeye ve takipçi sayısına ulaşmanız mümkündür. Twitch indir seçeneklerini kullanarak platformu yükleme ve kayıt işlemlerini tamamladıktan sonra SosyalDigital’in sosyal medya stratejilerinden yararlanmaya hemen başlayabilirsiniz.

Bknz: Sosyal Medya Hizmetlerimiz

Hilal

Her konuda kapsamlı ve güvenilir içerikler üretmek için çaba gösteriyoruz. Sitemizde sosyal medya, teknoloji, nasıl kullanılır ve daha birçok konuda zengin içeriklere ulaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu