Genel

MetaVerse Nedir? Sanal Gerçekliğin Sosyal Medya Platformlarına Yansıması

Yeni nesil internet olarak kabul edilen Metaverse kavramı günümüzde giderek popüler bir hale gelmektedir. Blok zinciri, AR – VR teknolojileri ve diğer teknolojik yenilikler kullanılarak oluşturulan bir sanal evreni ifade etmek için Metaverse terimi kullanılıyor. Özellikle Facebook metaverse konusunda yaptığı son dönem çalışmaları kapsamında adını bile ‘’Meta’’ olarak değiştirmiştir.

Dünyanın önde gelen teknoloji devleri ve gelecek vaat eden yeni teknoloji girişimlerinin Metaverse’e doğru yöneldiği görülmektedir. Facebook’un bu alandaki atılımları sonrasında Metaverse’ün sosyal medya platformlarında yansıması da yakın bir gelecekte artarak devam etmesi bekleniyor.

MetaVerse Nedir?

Metaverse, etimolojik olarak eski Yunanca’da ‘’meta’’ kelimesi ile evren kelimelerinin birleşmesinden oluşmuş yeni bir kavramdır. Meta, ötesi ve sonrası gibi anlamlara gelmektedir. Evren ötesi ya da sanal gerçeklik evreni olarak tanımlanabilecek bu kavram ilk kez 1992 yılında Neal Stephenson’ın bilim kurgu türündeki romanı Snow Crash’te ortaya çıkmıştır.

Metaverse, insanların sanal bir ortamda alışveriş yapabilecekleri, oyun oynayabilecekleri, müze ve sanat galerisi gezebilecekleri veya konser dinleyebilecekleri bir alan sunmaktadır. Günlük yaşamda yapılan hemen hemen tüm aktiviteler Metaverse üzerinde de yapılabiliyor. Metaverse kelime anlamı itibariyle ifade ettiği şeklinde sanal bir dünyadır.  

MetaVerse’e Girmek İçin Ne Yapmalıyız?

Metaverse giriş için şu anda sınırlı sayıda olanak bulunuyor. Farklı Metaverse platformlarına girmek için farklı adımlar atılması gerekse de günümüzde bu platformlara katılmak için üç temel gereksinime ihtiyaç duyulur. Metaverse’e giriş için temel adımlar kısaca şunlardır:

  • Hesap,
  • Dijital cüzdan ve
  • Avatar oluşturma.

Herhangi bir Metaverse platformunda satın alım gerçekleştirmek için MetaMask, Coinbase, Enjin Wallet gibi popüler dijital kripto para cüzdanlarına sahip olmak gerekiyor. Hesap açma ve Avatar oluşturma adımları sonrasında bu platformlara girerek bakiyeniz nispetinde arsa satın alabilir veya diğer alanlarda işlem gerçekleştirebilirsiniz.  

MetaVerse Nasıl Kullanılır?

Metaverse’ün kullanımı için belirli aşamaları tamamlamak gerekiyor. Metaverse’e katılmak için temel gereksinimlerden bir diğeri ise sanal gerçeklik (VR) veya artırılmış gerçeklik (AR) gözlüklerinin kullanılmasıdır. VR ile kullanıcılar tamamen bu sanal evrene dahil olabilmektedir. AR gözlükler ise gerçek dünya ile sanal ögeleri birleştirmelerini sağlar.

Metaverse’e girmek için öncelikle bir AR – VR gözlük satın alarak işe başlayabilirsiniz. Sonrasında ise bir Metaverse platformu seçilir ve burada hesap oluşturma adımları izlenir. Tercih edebileceğiniz günümüzdeki en popüler Metaverse platformları ise şunlardır:

  • Decentraland
  • The Sandbox
  • Axie Infinity
  • Starlink vb.

Günümüzde oyun ve eğlence ağırlıklı platformlar öne çıksa da resmi kurumlar ve bankalar tarafından da Metaverse hizmetleri yavaş yavaş sunulmaya başladı. Metaverse ile yakın bir gelecekte tüm işlerin bu evren üzerinden avatarınız ile yapmanız mümkün hale gelecek.

MetaVerse Hangi Alanlarda Kullanılır?

Günümüzde her ne kadar sınırlı bir alanda kullanımı görülse de Metaverse oldukça geniş bir alanda kullanılabiliyor. Hayatın hemen hemen her noktasında Metaverse hizmetlerinden faydalanmak mümkündür. Bu kapsamda Metaverse’ün başlıca kullanıma alanları kısaca şunlardır:

  • İş dünyası, bankacılık ve finans,
  • Belediye ve diğer resmi kurum hizmetleri,
  • Turizm ve eğlence,
  • Alışveriş,
  • Oyun,
  • Kültür – sanat,
  • Eğitim vb.

Tıpkı gerçek dünyada olduğu gibi Metaverse ile oluşturulacak evrende bireyler kendi avatarları ile günlük hayatta yaptıkları hemen hemen her şeyi yapabilecekler. Sanal para birimleri ile ödemelerin yapılması ile alışverişten diğer pek çok hizmete kadar çeşitli harcamalar da gerçekleştirilebilmektedir.  

MetaVerse Terimleri Nelerdir?

Henüz tüm dünya için yeni bir kavram olan Metaverse, kendi içinde farklı terminolojiye sahiptir. Bu kavramlar arasından bazı temel terimleri bilmek ise Metaverse’e ilgi duyanların mutlaka öğrenmesi gereken terimlerdir.

Metaverse ile hayatımıza giren veya önemi artan başlıca kavramlardan bazıları şunlardır:

  • Sanal Gerçeklik (VR): Virtual Reality (VR) karşılığı olan sanal gerçeklik, bireylerin tamamen içine girdiği ve bir gözlük yardımı ile tamamen sanal dünyayı 360 derece deneyimlemesi olarak tanımlanır.
  • Artırılmış Gerçeklik (AR): Augmented Reality (AR) kavramı ise gerçek dünya ile sanal ögeleri birleştirmektedir. AR’a en güzel örnek ise Pokemon GO oyunudur.
  • Karma Gerçeklik (MR): Mixed Reality (MR), VR ve AR unsurlarını kapsasa da henüz net bir tanıma sahip değildir. Kısaca MR kavramı hem sanal hem de gerçek dünyadaki nesneler ile etkileşime geçilmesini ifade etmektedir.  
  • Genişletilmiş Gerçeklik (XR): AR, VR ve MR kavramlarının tümünü içine alan ve çok daha büyük etkileşim alanları sunan bir evreni ifade ediyor.
  • Avatar: Sanal dünyada yarattığınız karakter olarak tanımlanmaktadır. Dijital ikiz gibi kavramlarla da anılmaktadır. Metaverse’de bu karakter sizi temsil eder.

MetaVerse’ün Geleceği Nasıl Olacak?

Metaverse daha şimdiden geniş kitlelere ulaşmış ve kullanılmaya başlamıştır. Farkında olmasak bile Metaverse ögeleri ile gün içinde şu an için az da olsa etkileşimimiz sürmektedir. Metaverse geleceği ciddi ölçüde şekillendirecek bir teknoloji olarak görülmektedir. 2026 yılında dünya nüfusunun yaklaşık 4’te 1’nin günde en az 1 saatini Metaverse’de geçireceği düşünülmektedir.

Gerçekçi üç boyutlu bir evreni ifade eden Metaverse, gündelik işleri yapmanızda da kolaylık sağlayacaktır. Örneğin bankada yapmanız gereken bir işi Metaverse evreni ile oturduğunuz yerden gerçekleştirmeniz mümkündür. Web 3.0 dönüşümü kapsamında Türkiye’de ise Halkbank tarafından bir Metaverse şubesi oluşturulmuştur. Bu gibi benzer girişimlerin gelecekte de hem Türkiye’de hem de dünyada artmaya devam etmesi bekleniyor.  

MetaVerse ve Sosyal Medya İlişkisi Nasıl?

Metaverse ile sosyal medya arasında ciddi bir bağlantı bulunuyor. Web 2.0 olarak görülen sosyal medyanın daha üst versiyonu olan Metaverse, Web 3.0 ile gelen bir yenilik olarak görülüyor. Dolayısıyla bu yeni sisteme ayak uydurmayan sosyal medya platformlarının ortadan kalkabileceği düşünülmektedir. Çoğu sosyal medya platformu Metaverse’e entegre olmak için çalışmalarına hız vermiştir.

Bünyesinde Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi dünya devlerini barından Meta, bu konuda en önemli çalışmaları yürüten şirketler arasında yer alıyor. Meta tarafından geçtiğimiz yıllarda Metaverse dünyayı inşa etmek için 15 milyar dolardan fazla harcama yaptığı ifade ediliyor. Benzer şekilde diğer sosyal medya girişimlerinin Metaverse projeleri ile daha fazla ilgilenmesi düşünülüyor.

MetaVerse Geleceğin Sosyal Medyası Mı?

Günümüzde hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelen sosyal medya platformlarının Metaverse ile dönüşümü kaçınılmaz olarak görülüyor. Facebook, Twitter, TikTok ve Instagram gibi önde gelen sosyal medya platformlarının Metaverse ile kedini entegre etmesi ve sanal topluluklarını güçlendirmesi ve etkinlikleri artırması gerekiyor.

Geleceğin internet ve sosyal medyası olarak görülen Metaverse, bünyesinde kendi sosyal medya platformlarını da barındırmayı başarıyor. Bu yönüyle iki kavram arasında derin bir ilişki olduğu düşünülmektedir.  

SosyalDigital ile Uzman Sosyal Medya Çözümleri!

Metaverse ile gelen yenilikler başta olmak üzere sosyal medyanın gücünün gelecekte de devam etmesi bekleniyor. TikTok, Twitter, Instagram, YouTube, Facebook ve diğer tüm önde gelen sosyal medya platformları ile ilgili çözümler için SosyalDigital’de dönüşümlerini sürdürmektedir. Uzman sosyal medya çözümleri sayesinde, Metaverse ile gelişecek sosyal medya platformlarında yer alabilir ve Metaverse’de de yerinizi alabilirsiniz. Metaverse örnekleri sosyal medya ile ilişkisinin de güçlü olacağını göstermektedir.

Bknz: Sosyal Medya Hizmetlerimiz

Hilal

Her konuda kapsamlı ve güvenilir içerikler üretmek için çaba gösteriyoruz. Sitemizde sosyal medya, teknoloji, nasıl kullanılır ve daha birçok konuda zengin içeriklere ulaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu