Sosyal platformların hız kesmeksizin ve teknolojinin ilerlemesiyle daha gelişmiş hale gelmesi, kullanıcılar tarafından oluşturulan talebin de artmasına sebep olmaktadır. Üstelik sosyal medya platformlarının güncelleme yapması ya da yeni bir özellik eklemeleri, pazarlama başarılarını artırarak daha ilgi çekici hale gelmelerine yol açmaktadır. En sık tercih edilen sosyal medya platformlarından biri olan TikTok da bu duruma örnek teşkil ederken aynı zamanda platform kullanıcılarının canlı yayınlardan para kazanabiliyor olmasıyla daha da popüler olan bir uygulamadır.
TikTok’un aylık 1 milyardan fazla aktif kullanıcısı bulunuyor ve platform üstünde birçok farklı alanda ve tür için içerik üreticileri mevcut. Çoğunlukla kişilerin kendi yaşantılarını doğrudan aktardıkları canlı yayınları, hızlandırılmış vlog videoları, mood board adı verilip ilham panosu olarak çevrilen şematik öge içerikleri, dans videoları ve çok daha fazlası! İşte tüm bunlar TikTok’ta anasayfada karşınıza çıkabilecek birbirinden renkli gönderi içeriklerinin ana temasını oluşturuyorlar. Diğer yandan, TikTok aynı zamanda e-ticaret, influencer pazarlama ve büyük markalar için de oldukça gelişmiş bir platform. TikTok’un günlük paylaşımlarla dolu keşfetinde profesyonel içeriklerin de bulunabilmesi ve platformun bunun için de kullanışlı olabilmesinin sebebi ise içerik tüketicilerinin yine çok farklı bir demagojik örüntü oluşturuyor olmaları. Bugün TikTok’un profesyonel yönünü ele alacağız, marka imajı nedir-nasıl oluşturulur ve nasıl baştan inşa edilir, yazı içeriğinde değinecek ve ilham verici TikTok içeriklerine de yer vereceğiz.
İçerikler
Markalaşma (Branding) Nedir?
Branding kavramı aslında hep insan yaşantısında yeri olmuş olan, 18. yüzyılda da pekala kullanılan ancak serbest ekonomide son 60-70 yıldır yeniden canlanan bir pazarlama stratejisidir. Markalaşma olarak Türkçe’ye çevrilebilecek olan bu kavram, tüm pazarlama stratejilerinin yeniden şekillenmesine sebep olabilecek güce sahiptir. Günümüzde bu örnekler oldukça net şekilde görülebilmekte ve köklü markalar radikal değişimlere gitmektedir. Markalaşma, dijital pazarlamanın bir parçası olduğu gibi aynı zamanda pazarlamayı yöneten olgunun kendisidir. Marka tanınırlığı, özellikle üretimin ve rekabetin çok olduğu alanlarda önem arz eder ki marka tanınırlığı oluşturmak için markalaşma çalışmaları elzemdir.
TikTok Branding Nasıl Yapılır?
TikTok platformu özellikle video tipinde içeriklerin paylaşılması yönüyle ünlüdür ve bu platformda bir fenomen haline gelebilmek ya da en azından viral olan içerikler üretebilmek, diğer sosyal mecralara göre daha kolaydır. Bu sayılı sebeplerden ötürü, TikTok’ta branding oluşturmak son derece kolaydır.
TikTok platformunda online markalaşma çalışmaları birçok farklı şekilde yapılabilir olsa da, şu adımların izlenmesi, doğru ve profesyonel bir markalaşma anlayışı oluşturulmasında etkili olacaktır:
1. Kitlenizi Tanıyın
İçerik ürettiğinizde TikTok üstünden bu kitleyi çok sayıda kişiye ulaştırmış olursunuz. Kitlenizden gelen geri bildirimler ve platform analizleri sonucu en çok hangi türde içeriklerinizin etkileşim aldığını belirleyerek bu alandaki içeriklerinize ağırlık verin. A/B testleri, soru-cevap iletişim modelleri ve benzer yöntemlerle izleyici kitlenizin beklentilerini belirleyebilir, kendi üretmek istediğiniz içeriklerle ortak bir noktada buluşturabilirsiniz.
2. En Doğru Yaklaşım Modelini Keşfedin
Kitlenizle iletişim kurarken ve markanızı yansıtırken ne tür bir yaklaşım modeli izlemeniz gerektiğini belirleyin ve istikrarlı olun. Ürettiğiniz içeriklerden verdiğiniz marka mesajına ve çalışma prensiplerinizden şirket kültürünüze değin bu yaklaşımı benimseyin.
3. Kaliteli İçerik Üretin
İçerik üretimi söz konusu olduğunda, marka imajınızla ve prensiplerinizle uyumlu kalitede içerik üretmeli, sunumunu da aynı prensiplere bağlı kalarak gerçekleştirmelisiniz. Marka imajınızda istikrar sağlamanız, bu imajla anılmaya başlanmanıza ve devamında imajın kendisi haline gelerek bilinir bir marka olmanıza yardımcı olur.
4. Marka Sözünüzü Belirleyin
Kullanıcı kitlenize ürünlerinizle, görsel ya da sözel olarak hitap ederken oluşturduğunuz yaklaşımı baki kılarak marka sözünüzü belirleyin. Ürününüzde öne çıkan özellik sağladığı güven mi? Markanız eğlenceli ve yaratıcı bir imaja mı sahip? Ürününüzde vurguladığınız özelliği reklamlarınızın ve markanızın personasına ekleyin.
5. Belirlediğiniz Marka Sözüne Sadık Kalın
İstikrar, markalaşma stratejileri söz konusu olduğunda oldukça önem arz eder. Marka imajında oluşturduğunuz yaklaşım ve ürünleriniz söz konusu olduğunda eylemlerinizle sözlerinizi destekleyebilirsiniz.
6. İtibar Sahibi Bir Profil Olun
Çok takipçili bir hesap haline gelmek de TikTok’ta başarılı pazarlama yaklaşımlarından biridir. SosyalDigital TikTok takipçi satın al hizmetiyle takipçi sayınızı artırabilirsiniz. Ücretsiz TikTok takipçi paketleriyle de markalaşma çalışmalarınıza ek görünür değişiklikler yapabilir, etkileşiminizi artırmaya erkenden başlayabilirsiniz!
Esinlenebileceğiniz En Başarılı 3 TikTok Pazarlama Örneği
İşte sizin için derlediğimiz globalde gerçekleştirilmiş en iyi 3 TikTok markalaşma çalışması örneği!
1. McDonalds
Hem TikTok hem de Instagram’da viral videolar halinde izlenen “Get Ready with Me (Benimle Hazırlanın)” konseptini kendi maskot karakteri Grimace Shake ile birleştiren McDonalds, Grimace isimli kuklanın bakım yaparak hazırlandığı bir videoyu TikTok2ta paylaşıp büyük ilgi görmüştür. Kendi karakteriyle trendi takip ediyor olması, markanın TikTok kullanıcılarının kendileriyle bağdaştırabilecekleri bir içerik üretebilmesi ve başarılı olması olarak yorumlanabilir.
2. Guess
TikTok platformunda ünlü olan “Before/After (Öncesi/Sonrası)” videolarına kendi kot kumaştan üretilmiş tasarım ürünleriyle ekleme yapan Guess, hem çalışmasında Influencer işbirliği kullanarak platforma uyum sağlamış hem de reklamını yapmıştır. Kullanıcı duygularına odaklanan ve sattığı ürünün insanlara özgüven aşıladığını vurgulayan Guess, TikTok’ta yer alan ve gerçek bir moda markası olan sayılı isimlerden biridir.
3. HP
Euphoria temalı logo değişikliği ve görsel paylaşımlar yapan HP, Coachella döneminde daha renkli ve canlı bir izlenim vererek takip etmesi keyifli olacak bir hesap haline gelmiştir. Bu izlenimi sağlamak adına Influencer işbirliği yapan marka, böylelikle reklamını da oldukça başarılı şekilde yapabilmiştir.